Inżynier i menedżer, były minister gospodarki morskiej w rządzie Jarosława Kaczyńskiego. Ukończył Wyższą Szkołę Morską w Gdyni, studia podyplomowe, a także szereg kursów w zakresie zarządzania i finansów. Pracował na statkach zachodnich armatorów jako oficer, a także w firmach transportowych i budowlanych. Zajmował kierownicze stanowiska w spółkach prawa handlowego. W Kancelarii Prezydenta RP był ekspertem ds. gospodarki morskiej i bezp. energetycznego. Od listopada 2011 r. w kierownictwie Prawa i Sprawiedliwości (Komitet Polityczny). W PE pracuje już drugą kadencję. Członek ważnej Komisji - Przemysłu, Badań Naukowych i Energii (ITRE). Więcej

Aktualności

11 września 2011 • W regionie • Polskie Radio SzczecinMarek Gróbarczyk uczestnikiem Wojewódzkich Dożynkek w Barzkowicach

Wojewódzkie dożynki rozpoczęły się w Barzkowicach, gdzie od piątku trwają targi rolne Agro Pomerania.

Bierze w nich udział prawie 1000 wystawców. Organizatorzy spodziewają się, że przez 3 dni Barzkowice odwiedzi 100 tys. osób.

- Pogoda nam sprzyja, zapraszamy wszystkich - mówi Helena Waszczuk, z Zachodniopomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach. - Dożynki to najstarsza tradycja, którą polska wieś kultywuje. Zostało zgłoszonych już ponad 50 wieńców.

W programie dożynek m.in. msza św. dziękczynna za plony. Prezentacja wieńców dożynkowych rozpocznie się o 11. Wybrany przez jury wieniec będzie reprezentował nasz region na centralnych dożynkach prezydenckich w Spale. Na targach trwają wystawy bydła, królików i jesiennych kwiatów, ponadto będą występy zespołów ludowych, odbędzie się też konkurs jeździecki w skokach. O 13 natomiast rozstrzygnięcie konkursów m.in. na najbezpieczniejsze i ekologiczne gospodarstwo rolne. Targi potrwają do 17.

Dziś rozpoczynają się targi spożywcze w Poznaniu. Na Polagrze będzie prezentować się także nasze województwo. Złota sieja wędzona, konfitura z czerwonych pomidorów, ser krowi marwicki, gęś z kluseczkami i zrazy z dzika w sosie własnym - te produkty regionalne i potrwawy powalczą o tegoroczną "Perłę", w konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów".

Targi Polagra to setki najnowszych produktów spożywczych prezentowanych przez ponad 1200 wystawców z Polski i zagranicy oraz ekspozycja prawie dwóch tysięcy zwierząt niemal wszystkich ras gospodarskich i hodowlanych. Targi potrwają do środy.